تاریخچه اسپرینکلر

در سال 1723 آمبروس گادفری محفظه باروت را به بشکه آب وصل کرد تا هنگام حریق سوختن فیتیله و انفجار باروت موجب تخلیه آب بشکه شود .

در ابتدای قرن نوزدهم جان کری از سیستم لوله مشبک استفاده نمود که استاپرهایی مانع تخلیه آب آن می شد ، تا آن زمان در آن زمان حریق طناب هایی که وزنه هایی به آن متصل بود و استاپرها را نگه می داشت بسوزد و تخلیه آب انجام شود .

در سال 1874هنری پارملی اولین اسپرینکلرهای معروف به نمکدانی را اختراع کرد ، که درپوش برنجی لحیم شده به آن در دمای  71°c ذوب و تخلیه آب انجام می شد .

در اوایل دهه 1900فردریک گرینل به منظور افزایش سرعت واکنش اسپرینکلرها ، اسپرینکلر های حباب شیشه ای را ابداع نمود .

در سال 1896 میلادی پس از گسترش سیستمهای اسپرینکلر در ایالات متحده آمریکا و برخی ناهماهنگی ها ، جهت هماهنگ نمودن و یکپارچه سازی اجرا و نصب اسپرینکلرها ، کارخانجات تولید کننده اسپرینکلر ، شرکت های بیمه و سازمان های آتش نشانی ، ائتلاف ملی حفاظت در برابر آتش National Fire Protection Association  یا NFPA  را تشکیل دادند .

اولین مجموعه تهیه شده با کد 13 به سیستمهای اسپرینکلر اختصاص یافت و به تدریج در سایر زمینه های مختلف ایمنی کدهای دیگری منتشر گردید . با توجه به اهمیت اسپرینکلر ها در واحد های مسکونی علاوه بر کد 13 دو کد دیگر نیز در خصوص سیستم های  اسپرینکلر مختص محیط های مسکونی منتشر شد .

اهمیت اسپرینکلر برای محیط های مسکونی :

سالانه 500 هزار مورد حریق در دنیا اتفاق می افتد که بالغ بر 80 در صد آنها در محیط های مسکونی گزارش می شوند . حدود 40 درصد آتش سوزی های محیط های مسکونی از اتاق نشیمن ، 26 درصد اتاق خواب و 15 درصد از آشپزخانه آغاز می شود .  در محیط های مسکونی سرعت گسترش حریق و افزایش حرارت به دلیل وجود مبلمان ، فرش و سایر وسایل منزل بسیار بالاست.  از این رو کاربرد سیستم های اطفاء حریق خودکار همچون اسپرینکلر کمک بزرگی به مهار و جلوگیری از آتش سوزی خواهد شد.

اسپرینکلر ، بارنده(Sprinkler)

اسپرینکلر وسیله اطفاء یا کنترل حریق است و هنگامی که حباب شیشه ای حساس به حرارت آن تا دمای مشخصی گرم شود ، به صورت خودکار عمل کرده و آب را در منطقه تحت پوشش خود تخلیه می کند . و در انواع مختلفی تعبیه شده است که به شرح هر یک از آن ها  می پردازیم .

• اسپرینکلر پایین زن (Pendent Sprinkler)

نوعی اسپرینکلر که جریان آب را به سمت پایین تخلیه می کند .

• اسپرینکلر بالازن (Upright Sprinkler)

نوعی اسپرینکلر که جریان آب را به سمت بالا تخلیه کرده و آب پس از برخورد به دفلکتور تغییر جهت داده و به سمت پایین زمین برمی گردد .

• اسپرینکلر دیواری (Sidewall Sprinkler)

نوعی اسپرینکلر که با دفلکتور خاص که توانایی تخلیه بخش عمده آب خود را به صورت نیم دایره و در جهت مخالف دیوار مجاور خود دارد .

• اسپرینکلر مخفی (Concealed Sprinkler)

این اسپرینکلر نوعی اسپرینکلر پایین زن است که به دلیل حساسیت در بحث زیبایی در بعضی فضاها درون قاب مخصوص کار شده است  و در زمان حریق این قاب وظیفه انتقال حرارت به حباب شیشه ای و عمل کردن اسپرینکلر را دارد .

• اسپرینکلر پاسخ سریع (Quick Response Sprinkler)

نوعی اسپرینکلر که دارای حباب شیشه ای با سرعت عکس العمل بیشتری نسبت به اسپرینکلر های پاسخ استاندارد می باشد که نرخ این پاسخ زمانی 50 متر بر ثانیه و یا کمتر بوده و برای مقاصد مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرد . استفاده از این نوع اسپرینکلر می تواند در بسیاری از موارد منجر به کاهش قابل توجه ناحیه طراحی و به دنبال آن آبدهی پمپ و حجم مخزن ذخیره خواهد شد .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *